неделя, ноември 09, 2008

Да те баннат от форум, та да си направиш блог - и размишления за форумите

Вай, баннаха ме за доста време от форума, в който бях дълго време активен участник - на вестник "Сега". Защо, не знам... Все е имало причина, понякога се закачах малко по-заядливо и с другите участници, и с модераторите. Поне да бяха изпратили един мейл за това, дори и автоматично генериран...
Няма да се оплаквам, не разбирам свободата на словото като нечие задължение да ми дава трибуна. Обаче е странно колко много хора я разбират именно така. Форумът си е техен, ще пускат когото си искат и когато си искат. Ако аз си създам форум, аз ще пускам когото и когато си искам.
Всъщност защо са му форумите и интернет общуването на един нормален човек? За някой самотник, който няма с кого една дума да си каже, разбирам. За някой, който а-ха да спаси света от марсианците или световната конспирация, но самите марсианци или конспиратори му пречат да се изяви, пак разбирам. За човек, на който професията му е да публикува, съвсем разбирам. Но за човек, който уж е нормален, има си и семейство, и приятели, и колеги в работата, с които си общува (понякога заради липса на време - недостатъчно) - защо? Е, поне две причини виждам у себе си:
- В интернет можеш да срещнеш хора, с които реално няма да се срещнеш или няма да им отделиш време, включително и интересни хора, и интересни откачалки. То май откачалките по форумите са най-интересни :)
- Ако работиш предимно пред компютър, интернет-общуването може да върви и покрай работата в по-рутинните моменти. Докато изчакваш или наблюдаваш нещо, вземеш и да напишеш нещо във форума.
Като казах форум, та се сетих - всъщност ме баннаха за месец и нещо, та реших да си направя блог. А във форума я се върна, я не. Странно нещо - един от най-западналите вестници в България, дето ако не е спонсорът му (или собственик, не знам), няма как да се издържа, че читателите му едвам надхвърлят семействата и приятелите на списващите, поддържа единствения свестен медиен форум - или поне единствения, за който знам. Защо останалите български медии не си правят свестни форуми, поне за мен си остава загадка.
Както и да е, сега ще си пиша празните мисли тук, може някой да ги прочете. А защо празни? Ами защото са ей-такива неща, които ми хрумват например, докато чета новините. За сериозните мисли си има други места. За мислите, които претендират да са сериозни, също - презентацията, дето я иска шефът, ще я пиша утре в офиса:)

10 коментара:

Hauptmann каза...

Що не пратиш мейл-челобытная до г-на Бота; подобен Богу, той е едновременно всесилен и милостив - веднъж ми опрости наказание.
Макар че както си характеризирал газетата ... :)

Manrico каза...

Ми първо, не обичам да се моля - както съм написал, ако не ме щат, не ме щат, здраве да е. Второ, като съм си говорил с редактори на газетата, те викат "а, сакън, форумът и вестникът са независими, ние не му влияем на ботко". Така че за него не би трябало да е от значение как съм охарактеризирал газетата:)))

Анонимен каза...

Мислех си че си на почивка на Карибите, но преди малко разбрах шаячната правда. Да не си рязал газопроводи нощем, та два месеца?

Анонимен каза...

Ami zdravei i ot men...
Vijdam, che si se regnal v Nai-Bulgarskia... Vnimavai, che tam biat prez prustite. :-) Az se biah registriral, no me razoblichiha kato majceprodavec i me bannaha voveki...

Анонимен каза...

Форумний колега, и мен ме блогнаха от "Сегааа, вестник за ..." кво беше там на онази реклама. Понеже, като излезоха ченгетата журналисти оня ден, под статия на Димитрий пуснах линк кам официалния документ на комисията и пейстнах данните за него. Не трябвало да се коментира ажтора а само написаното от него. Та мисля си, ако автора е ченге, не може ли да ни усъмни истинноста и искренноста на написанто от него, т.е. връзка чини ми се има всепак. След мен форума коментира всичко това, но аз си го отнесох блогването. Здраве да е! Как беше там "....вестник за ....г--аааа!".

OLDMAD каза...

Както е тръгнало, май доста народ ще се преместим от "Сега-форум"-а тук.
Или при kaily-то...
Успех!

редник каза...

Ами ще се преместим...
То бива несправедливо наказание един път, но когато се превърне в тенденция, е и обидно и отблъскващо...Ето за какво става дума - "Сергей, възпри ги!" в "Наблюдател" от 18.ХІ.т.г.



Марко Ив. Тотев
18.11.2008 г. 11:15:53 Опитаха с моторите и рокерството - не се получи. Сега идеята на соц-пиарците е да изкарат този полу-гей някакъв модерен ляв курварин.

Mitev
18.11.2008 г. 11:26:45 На 15 март 2006 г. от екрана на Канал 1 Станишев "мъдро" разкритикува държавата, че не си била вършила работата, щото не била сменяла номерата на колите. Сега той кара трамвай в клипчето. Очаквам да се появи /както Михаил Миков преди известно време/ в клип, където да го увековечат как върши работата на държавата и слага нова регистрационна табела на някой автомобил. Очаквам и да ни информира колко често държавата трябва да си върши работата /да сменя номерата/. Какво представлява той по-същество можете да видите тук Натиснете тук

редник
18.11.2008 г. 11:42:03
Iwan Wazow,
Вероятно сте писал под моето мнение, което е изцяло изтрито, без да съдържа нито една обидна дума... Според Вас, имаше ли нещо обидно?...
Посочих няколко езикови грешки и цензурата веднага се намесва - даже не е посочено какво правило от правилата е нарушено, защото няма какво да се посочи...
Mladya hqsh,
"Ще ми се да приканя блондинката от снимката най-горе да вземе и да пропише на български, ама нейсе - тя журналистка."

Мнението Ви съвпада с моето, странно, че е останало... Тук журналистите ги пазят като свещени крави, а те са публични личности и щом грешат, трябва да са готови да им посочим грешките...

Редактирано от - редник на 18/11/2008 г/ 12:18:05


Mitev
18.11.2008 г. 11:44:20 Статията е проява на "трогателна загриженост" за любимата Партия и е опит да предпази "непогрешимата" столетница от грешка. Забравено е, че тя е права и когато съгреши дори.
-------------------
Запазил съм второто мнение, защото и друг път се е случвало след намек, че без основание е изтрито мнение - следва ново изтриване и забрана за още по-дълъг период...
Не знам доколко редакторите и въобще ръководството на "Сега" се интересуват от форума,но безконтролната власт на модератора не е от полза...
Мисля, че по-редовните участници трябва да направим поне опит за среща с главните редактори...
===================
За блога - добра идея и успех!

Ган Юго каза...

Абе Манрицио, хубавото е, че тука влезнах, написах comment и излезнах успешно. Само дето не ми станя ясно как го направих. Нема ли в тоя блог нещо като "полигон" да тренираме? Май няма.. Ами ако гуглето не могат да го измислят да им го измислим(срещу скромно заплащане $ххххх).
Само питам - не пипам!

dr. alzheimer каза...

Манрико, твоето нищо не е, мен ме хакна пазителя за 18 месеца - до 31.12.2009.
Очаквам сега да се отдадете най-после и на партийното строителство - ПП лопата Ви очаква.
Апропо, къде е зам.председателя Ганьо?

The Spy каза...

Епа, некой отидоха във вестника на другия ямболлия щото там НЕ банват!

Значи и между комунистите има разцепление във вижданията и забраните.

Що се отнася до нашия (вашия) любим Бот, то той е конфигурация на много-главия Змей-Горянин от руските бабини приказки и съчетава в себе си доста люде от редакционната компютърна система.

Значи, част от работещите влизат във форума да го разлайват и чакат риби и шарани да се вържат.

Тази схема е доста елементарна, но в случая работи добре, тъй като и пирамидите работеха елементарно, а и другаря Мъдякофф в това число, но вижте резултата и пораженията - хиляди прекарани.

Та такива ми ти работи за Ботковците, Ботевците, Левскарите и желателните ЦеСеКаРи във Форума.

Носете повече червени фланелки и няма да имате проблеми.

Баннатия Бот-нат - The Spy

Golyam Tashack Drugare!