понеделник, ноември 10, 2008

Здравето, здравеопазването и профилактиката

Пишат вестниците - само 40% от българите минали на профилактичен преглед. От миналите пък повечето са деца, за които им го искат от училище. И е ясно, че голяма част от прегледите са били формални. В нет-а коментарите са очакваните - калпаво здравеопазване, калпави лекари, никой не се грижи за нас.
Че здравеопазването е калпаво, е ясно. Че НЗОК не се грижи за здравеопазването, а за далаверата и за популистките цели - да си мислят бабичките, че имат безплатно здравеопазване, пак е ясно. А освен тях, не трябва ли да се погрижим и ние за здравето си?
Ама личният лекар не се грижел за теб - а ти поне отиде ли сам на профилактичен преглед? А като е такъв боклук лекарят и те преглежда формално, защо не си го сменил? Може би ти дава болнични лесно?
Трябвало един, че дори и два дни отпуск да си вземеш за прегледа. Не е лошо да ти дават допълнителен отпуск за това, но щом си взимаш отпуск да свариш ракията на село, би могъл да си вземеш и за преглед, нали? Излиза, че ракията е по-важна от здравето ти? Май наистина така излиза, щом не си готов да си платиш сам за важно изследване, което струва колкото шише добра ракия, а не се покрива от касата.
Като стана въпрос какво покрива НЗОК, ти плати ли си здравни вноски върху целия доход? Или си се спазарил с чорбаджията да те осигуряват на минималния праг, та да вземеш повечко пари на ръка - да има за ракия или цигари, та да ти е по-здравословно?
А, и освен това - да си гласувал случайно за тези, които обещават безплатно здравеопазване и държавата да "поема" здравните вноски на пенсионери и деца - и ги поема със символична сума, та всъщност малкото българи, които се осигуряват върху реалните си доходи издържат цялото здравеопазване? Или по изборите вареше ракия на село?

Няма коментари: