понеделник, декември 29, 2008

Ще се "оправим" ли догодина?

Мина 2008-а, пак не се оправихме. Идва 2009 и много българи се питат дали най-после ще се оправим. Аз не знам. Но знам как може да познаем, че сме започнали да се оправяме или че сме се оправили. Много са признаците, ето само някои:
- Когато спрем да си хвърляме боклука през балконите или в селското дере, сме започнали. Когато на улицата си носим хартийката или фаса с нас, докато стигнем до кошче, оправили сме се.
- Когато коли и пешеходци спрат да се втурват на червено в трафика, сме започнали. Когато на празно кръстовище търпеливо изчакват да светне зелено, сме се оправили.
- Когато спрем да разглеждаме Андрешко като положителен герой, сме започнали. Когато го разглеждаме като престъпник и съучастник в престъпление, сме се оправили.
- Когато срещаме близките си и познатите си с усмивка, сме започнали. Когато се усмихваме и на непознати, сме се оправили.

4 коментара:

Bamfi каза...

:D за андрешко не се бях замисляла, но ти се замисли за хартийката и фаса.

Анонимен каза...

Е аз пък от 2008 чакам зеленото, хвърлям хартиийката в кошчето и се усмихвам на хората. За андрешко май ще поработя тази година, но това зависи дали парите от данъци ще продължат да се крадат.

Попаднах случайно на този блог. Давай все така.

Анонимен каза...

Ще се оправим, но само тогава, когато слънцето започне да изгрява от запад, а парите от изток.

Анонимен каза...

Та като сме тръгнали по български да си се поучаваме безадресно, и аз да добавя нещо.
Не знам за оправяне, но цял чудо ще бъде, ако започнем поне мъничко да държим на думите, които изричаме. И когато почнем да четем и да си съставяме сами мнение. И да ценим такова мнение. И когато престанем да си повтаряме от уста на уста примери, с които ни мързи да се запознаем лично.
Та, в тази връзка, кога за последен път си чувал, приятелю, да се дава Андрешко за положителен пример? Дават го само като отрицателен, а от разсъжденията им личи, че изобщо не знаят за какво става дума.
И да не би да си представяш, че сериозни обществени промени могат да настъпят за една календарна година. Ако е за рушене, може, но за добро - никога.
Автоцензор