вторник, декември 23, 2008

Няма за кого да се гласува

Като наближат избори, и този вопъл започва да се носи из медийното и интернет пространството. И с право - като се замисля, няма нито една българска партия, която да е "моята" партия и за която да дам гласа си с удоволствие. Няма у нас партии като английските консерватори или немските християндемократи.
Естествено изниква въпросът - защо няма? Няма ли у нас хора образовани, професионално реализирани в областите, свързани със законодателството и управлението, некорумпирани, които да направят една свястна партия? Може да не са прекалено много, но има. Но защо такива хора ще се впускат в политиката? Колко гласа ще съберат, ако обещаят, че в държавата ще има ред и правила, които всеки ще трябва да спазва, а ако не ги спазва, ще бъде сурово наказан - било за корумпирана голяма сделка, било за неспиране на пешеходна пътека? Че няма да се краде под никаква форма - нито на едро чрез сделки с държавни имоти и държавни поръчки, нито на дребно чрез незаслужени и незаработени пенсии, държавни заплати и социални помощи. Я минат четирипроцентовата бариера, я не. Като започне мнозинството от електората да ги иска тези неща, все ще се намери кой да направи и такава партия.
А дотогава? Дотогава все пак ще гласувам. На първо място в никакъв случай няма да гласувам за ненормалници и популисти със светнали погледи. На второ - за всякакви комунисти, социалисти и обикновени левичари. От останалите все ще си избера най-малкото зло и ще гласувам "с отвращение"

3 коментара:

Belomore каза...

Точно! И аз така.

Ама какво ще правиш/м, ако/когато най-малкото зло плесне с ръце и се прегърне с някой с блеснал поглед???

Manrico каза...

Ако най-малкото зло се прегърне с идиотите с блеснал поглед, вече се превръща в голямо зло:)

albert venn dicey каза...

И аз така.
А иначе партията, за която говорите, би трябвало да е някоя Либерална (либертарианска) партия, но и аз се съмнявам дали ще може да влезе в Парламента.