неделя, февруари 07, 2010

Истерията "ГМО"

Като не съм писал дълго в блога, сега поне да напиша нещо провокативно:) Тези дни най-провокативната тема е ГМО - навсякъде все за тях пише. И се редят едни апокалиптични картини как доматът от чинията ти ще скочи, ще ти проговори и ще те захапе.
ГМО, разбира се, като всяка технологична новост, са нещо неясно и носещо риск. Съответно би трябвало да не поемаме този риск, докато не сме си изяснили какъв е и докато не сме преценили каква е ползата, която би го оправдала. Това ми се струва, че е разумният подход. Обаче кампанията на малкото, но много шумни противници на ГМО нещо ми намирисва:
1. Хоризонталният трансфер на гени. ГМО, които сега се предлагат, са получени чрез вкарване на ген от друг организъм. И като основна опасност се афишира възможността тези гени да преминат в трети организми. Дайте да се разберем - възможно ли е в природата ген от един растителен или животински вид да премине естествено в друг вид? Ако да, то тези генни модификации могат да се получат и естествено, в лабораториите процесът само се ускорява и насилието над природата не е чак толкова ужасно. Ако не, то основната опасност - гените от ГМО царевица, например, да преминат в дъбовете от защитената гора наблизо или в човека, който яде царевицата, отпада.
2. Алтернативата. В пропагандата срещу ГМО се подразбира, че уж алтернативата била чистото и органично земеделие. Чакайте, бе, къде е това земеделие у нас? Почвите отровени още от времето на соц-индустрията с тежки метали, блъскат се изкуствени торове, пестициди и хербициди на едро, за биоземеделие ще ми говорят! А пък точно ГМО позволяват или да се намали количеството -циди, защото растенията сами се борят срещу вредителите, или да се използват по-евтини и по-безвредни за човека препарати. В един фермерски форум, към който имаше препратка, прочетох "Първо ни съсипаха с кампанията срещу нитратите, сега ако разрешат ГМО, конкуренцията ще ни досъсипе". Значи така, а - искаш да блъскаш нитрати и да ме тровиш с тях, а се пишеш за природозащитник - а всъщност те е страх, че няма да издържиш на конкуренцията. Не, байно, не съм на твоя страна.
3. Кому е изгодно? Този въпрос май се отминава. Дали всичко е с идеална природозащитна цел или някой има изгода? Дали парите за рекламната кампания в праймтайма на националните телевизии идват от волни пожертвувания на загрижени граждани или...? Кой всъщност се конкурира с ГМО? Ами производителите на хербициди и пестициди, чиито продукти биха станали ненужни - т.е. производителите на отрови, които ни тровят дълги години. Е какво, на тяхна страна ли да застана? Да ми докажат първо, че техните синтетични -циди са по-безвредни от ГМО, пък после. ГМО поне съдържат натурални гени, само пренесени от един организъм в друг, не са изкуствени отрови.
Та така, може още много да се каже, но засега стига. Не съм привърженик на ГМО, не искам да ги консумирам, но и в кампании на истерици, хипохондрици или скрити лобисти на производители на отрови няма да участвам!

Няма коментари: