неделя, юни 28, 2009

Партиите като фирми

Пак чета по нет-а призиви и идеи да си намерим за управници хора честни и добрички, та да се оправи страната. И да загърбим партиите, да си организираме разни граждански движения, които да ги посочат тези добри хора. Има такива прецеденти, наистина - решили хората кой е добрият, намерили го както си оре нивата, той си облякъл тогата, оправил държавата и пак се върнал да си оре нивата. Хубава идея - но за кино. Не знам дали е правен филм за Цинцинат, не е лошо да се сети някой да направи. Като идея за управление обаче е наивна. В наше време управлението е сложно нещо, не е за всеки орач, още по-малко пък за всяка готвачка, трябват професионалисти за тази работа. И понеже само един човек не може да се справи, трябват организации от хора, които в политиката се наричат партии.
Как се избират хора за работа, може да се поучим от фирменото управление. Като назначаваш човек, първо му гледаш CV-то, интервюираш го, преценяваш дали има качества да свърши работата и дали може да се разчита на него. За по-голяма задача се наемат фирми - пак се гледа каква е историята на фирмата, как си е вършила работата досега, а не колко са и шарени рекламните материали, колко хубаво говорят представителите и и какви чудеса обещават. Ако е нова фирма, гледаш какви са хората, които са я създали и работят в нея. Ако пък вече си наемал някой човек или някоя фирма и са се издънили лошо, повече не ги наемаш.
Та така, изпитани методи са това, чудя се кога на народа ще му дойде акълът да ги приложи. Ако не на целия, поне на мнозинството.

Няма коментари: