неделя, юни 28, 2009

Партиите като фирми

Пак чета по нет-а призиви и идеи да си намерим за управници хора честни и добрички, та да се оправи страната. И да загърбим партиите, да си организираме разни граждански движения, които да ги посочат тези добри хора. Има такива прецеденти, наистина - решили хората кой е добрият, намерили го както си оре нивата, той си облякъл тогата, оправил държавата и пак се върнал да си оре нивата. Хубава идея - но за кино. Не знам дали е правен филм за Цинцинат, не е лошо да се сети някой да направи. Като идея за управление обаче е наивна. В наше време управлението е сложно нещо, не е за всеки орач, още по-малко пък за всяка готвачка, трябват професионалисти за тази работа. И понеже само един човек не може да се справи, трябват организации от хора, които в политиката се наричат партии.
Как се избират хора за работа, може да се поучим от фирменото управление. Като назначаваш човек, първо му гледаш CV-то, интервюираш го, преценяваш дали има качества да свърши работата и дали може да се разчита на него. За по-голяма задача се наемат фирми - пак се гледа каква е историята на фирмата, как си е вършила работата досега, а не колко са и шарени рекламните материали, колко хубаво говорят представителите и и какви чудеса обещават. Ако е нова фирма, гледаш какви са хората, които са я създали и работят в нея. Ако пък вече си наемал някой човек или някоя фирма и са се издънили лошо, повече не ги наемаш.
Та така, изпитани методи са това, чудя се кога на народа ще му дойде акълът да ги приложи. Ако не на целия, поне на мнозинството.

петък, юни 19, 2009

Как да гласуваме - простичък алгоритъм

Крайно време е да напиша нещо тук - блог е това, все пак, не трябва да го зарязвам съвсем. Сезонът е изборен, политически - значи за политика се пише. Те нещата в нашата политика са горе-долу ясни и каквото си заслужава да се каже, вече е казано. Но все пак хората се чудят - за кого да гласуват, ако гласуват изобщо. За необходимостта от гласуване каквото и да кажа, ще повторя нечии мисли, та ще се въздържа. Ако обаче се колебаете за кого да гласувате, защото нямате ясен фаворит (наистина е трудно да си намери човек), можете да следвате прост алгоритъм:
1. Гледате срещу кого реват и пищят бесепарите - те са си комунисти, но за прецизност ще ги наричам бесепари.
2. От избраните в точка 1 изхвърляте тези, които са им сродни комунистически душички - срещу тях бесепарите реват само лекичко и то защото се конкурират за един и същи електорат - например баш твърди комунисти, крайно леви, атакисти и др.
3. От останалите отхвърляте тези, които според социолозите и резултатите от евроизборите нямат никакъв шанс.
4. От останалите си избирате който ви хареса - може според програмата му, може според вдъхваното доверие, според симпатичност или дори случайно.
Това е - гласувайки така, сте допринесъл положително за бъдещето на България - поне сравнено с настоящето и.