понеделник, декември 29, 2008

Ще се "оправим" ли догодина?

Мина 2008-а, пак не се оправихме. Идва 2009 и много българи се питат дали най-после ще се оправим. Аз не знам. Но знам как може да познаем, че сме започнали да се оправяме или че сме се оправили. Много са признаците, ето само някои:
- Когато спрем да си хвърляме боклука през балконите или в селското дере, сме започнали. Когато на улицата си носим хартийката или фаса с нас, докато стигнем до кошче, оправили сме се.
- Когато коли и пешеходци спрат да се втурват на червено в трафика, сме започнали. Когато на празно кръстовище търпеливо изчакват да светне зелено, сме се оправили.
- Когато спрем да разглеждаме Андрешко като положителен герой, сме започнали. Когато го разглеждаме като престъпник и съучастник в престъпление, сме се оправили.
- Когато срещаме близките си и познатите си с усмивка, сме започнали. Когато се усмихваме и на непознати, сме се оправили.

вторник, декември 23, 2008

Великият Чърчил

Потърсих в Гугъл точната формулировка на един цитат от Чърчил - трябваше ми за една форумна дискусия. И покрай това попаднах на нещо наистина уникално и гениално:
"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

Наистина е велик!

Няма за кого да се гласува

Като наближат избори, и този вопъл започва да се носи из медийното и интернет пространството. И с право - като се замисля, няма нито една българска партия, която да е "моята" партия и за която да дам гласа си с удоволствие. Няма у нас партии като английските консерватори или немските християндемократи.
Естествено изниква въпросът - защо няма? Няма ли у нас хора образовани, професионално реализирани в областите, свързани със законодателството и управлението, некорумпирани, които да направят една свястна партия? Може да не са прекалено много, но има. Но защо такива хора ще се впускат в политиката? Колко гласа ще съберат, ако обещаят, че в държавата ще има ред и правила, които всеки ще трябва да спазва, а ако не ги спазва, ще бъде сурово наказан - било за корумпирана голяма сделка, било за неспиране на пешеходна пътека? Че няма да се краде под никаква форма - нито на едро чрез сделки с държавни имоти и държавни поръчки, нито на дребно чрез незаслужени и незаработени пенсии, държавни заплати и социални помощи. Я минат четирипроцентовата бариера, я не. Като започне мнозинството от електората да ги иска тези неща, все ще се намери кой да направи и такава партия.
А дотогава? Дотогава все пак ще гласувам. На първо място в никакъв случай няма да гласувам за ненормалници и популисти със светнали погледи. На второ - за всякакви комунисти, социалисти и обикновени левичари. От останалите все ще си избера най-малкото зло и ще гласувам "с отвращение"

вторник, декември 09, 2008

То било лесно с SMS-и

Министърът на вътрешните работи измислил как да пребори корупцията - като прати по един SMS на всеки българин. Не станала работата, защото се сетил в последния момент и нямало време мобилните оператори да го организират. Ми то щом така ставало, да се справи и с престъпността - да прати по един SMS - който е престъпник, да се предаде в полицията, а който не е - да не върши престъпления тепърва. Ако го организира този път добре и навреме, до Нова година е свършено с престъпността!

четвъртък, декември 04, 2008

На опера във Виена

Имах късмет - намериха ми билет. А впечатленията ми са във вестник "Сега"
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3188&sectionid=6&id=0001501